Vind je eigen Energizers

Vind je eigen Energizers.

Slaapproblemen en Energizers

Ik voelde me destijds als een uitgewrongen, verfomfaaid, versleten vaatdoekje. Ik was Lusteloos, voelde me op en leeg te midden van een langdurige reeks slechte nachten.  Ik was niet alleen mentaal leeg maar ook mijn lijf liet het afweten. Chronische slapeloosheid had me mijn kracht en levensenergie ontnomen. Wel vertelde mijn lijf me af en toe waar het behoefte aan had. Geheel uit t niets kreeg ik soms signalen vanuit bijvoorbeeld mijn ‘smaakzintuig’. Opeens kon ik enorme behoefte hebben aan een appel, een banaan of chocola en helemaal opvallend vond ik de hunkering naar tomatensap of een groot glas water.

Bij chocola eten in barre tijden denken we al snel aan het zogenaamde ‘troost-eten’. Maar je zou het ook ‘Goede-zelfzorg-eten’ kunnen noemen als het aan mij ligt, mits je de juiste dingen eet. Ik merkte dat als ik een appel nam met een glas tomatensap erbij, ik vrijwel direct een mentale en fysieke opkikker ervaarde. Ook had ik vaker zin in een groot glas water.  Fascinerend en ongelofelijk toch, hoe ons lijf duidelijk kan maken wat het écht nodig heeft.  Later, toen ik hersteld was, werd ik erg nieuwsgierig naar hoe appels en tomatensap en zelfs een simpel glas water zulke bijzondere energieleveranciers kunnen zijn.  

In tomatensap vind je in ieder geval belangrijke vitamines terug. Ook zit er behoorlijk wat magnesium in. Naast dat magnesium goed werkt voor slaap, kan het vermoeidheid verminderen na inspanning. Een lijf met slaaptekort is zich eigenlijk continu aan het inspannen in een poging een gezond fysiek evenwicht te hervinden. Uit onderzoek blijkt bovendien dat tomaten maar ook ananas, bananen, kiwi’s, pruimen en walnoten rijk zijn aan serotonine.

Appels bevatten onder andere vitamine C en magnesium en door de werking van fisetine (een polyfenol/antioxidant) in de appel, komt er meer serotonine en noradrenaline in de hersenen. Beiden spelen een belangrijke rol ten behoeve van gezonde slaap. Serotonine stelt je in staat je goed en opgewekt te voelen, bovendien is deze neurotransmitter een belangrijke bouwsteen voor het slaaphormoon Melatonine.

Water bevat natrium. Een tekort aan natrium versterkt het gevoel van slaperigheid en futloosheid.            

Kun jij achterhalen voor je zelf, misschien door te experimenteren, wat voor jou de energiebronnen zijn om het vol te houden in tijden dat je slecht slaapt? Kan erg lonend zijn,  je doet hiermee aan goede zelfzorg. Zodra je weet welke ‘energizers’ jou kracht geven, en dat is voor ieder individu erg verschillend, kun je het strategisch inzetten op dagen dat je veel last hebt van het slaaptekort.

Uiteraard zijn er ook andere energiebronnen die je kan gaan ontdekken en inzetten. Wie weet knap jij op van even een stukje wandelen in de frisse buitenlucht of luister je naar je favoriete muziek, ook al lijkt het alsof je hoofd daar absoluut niet naar staat.